omniture

CGTN: Jalur Ekonomi Sungai Yangtze untuk memperkasakan pembangunan berkualiti tinggi China

CGTN
2020-11-17 15:13 32

BEIJING, 17 November 2020 /PRNewswire/ -- Dengan pelancaran pelan tindakan untuk pembangunan China dalam tempoh 15 tahun akan datang, wilayah-wilayah yang berbeza sedang bersedia untuk peranan baharu mereka dalam perjalanan baru negara ini menuju pemodenan. 

Wilayah dan perbandaran di sepanjang Sungai Yangtze – sungai terpanjang di China – telah diberikan peranan penting untuk memupuk mod pembangunan hijau yang didorong oleh inovasi bagi ekonomi kedua terbesar di dunia. 

Pelan tindakan – cadangan Jawatankuasa Pusat Parti Komunis China (CPC) bagi merumuskan Rancangan Lima Tahun ke-14 (2021-2025) untuk Pembangunan Ekonomi dan Sosial Nasional dan Objektif Jangka Panjang Sepanjang Tahun 2035 – menyeru usaha untuk mempromosikan pembangunan Jalur Ekonomi Sungai Yangtze dan integrasi Delta Sungai Yangtze serta mewujudkan platform inovasi dan tonggak pertumbuhan baharu di rantau ini. 

Peranan Jalur Ekonomi Sungai Yangtze dan Delta Sungai Yangtze dalam pembangunan keseluruhan negara adalah besar dalam agenda lawatan berterusan Presiden China, Xi Jinping di Perbandaran Shanghai dan Wilayah Jiangsu. 

Ia adalah lawatan pemeriksaan domestik pertama beliau setelah sesi pleno kelima Jawatankuasa Pusat CPC ke-19, di mana pelan tindakan itu diluluskan.

Baca artikel asal: di sini.

Perintis dalam pemacu reformasi baharu

Xi, yang juga setiausaha umum Jawatankuasa Pusat CPC, menghadiri perhimpunan besar di Shanghai untuk meraikan ulang tahun ke-30 pembangunan dan keterbukaan Pudong pada pagi Khamis, menggalakkan daerah itu "memikul beban paling berat" dan "menyelesaikan masalah paling sukar" dalam pemacu reformasi dan pemodenan China. 

Pudong, terletak di timur Sungai Huangpu di Shanghai, harus berusaha untuk menjadi pelopor reformasi dan keterbukaan di tahap yang lebih tinggi dan pelopor dalam membangunkan sepenuhnya negara sosialis moden, kata beliau dalam satu ucapan. 

Kawasan ini perlu menguatkan peranannya sebagai enjin inovasi dan membuat kejayaan cemerlang dalam teknologi utama dan teras, beliau menekankan. 

Selain itu, usaha perlu dilakukan untuk meningkatkan keupayaan Pudong dalam peruntukan sumber global supaya ia akan mewujudkan pembentukan corak pembangunan baharu yang lebih baik, beliau menambah. 

China berikrar akan memupuk corak pembangunan baharu yang menjadikan pasar domestik sebagai tunjang utama sambil membenarkan pasaran domestik dan asing saling mendorong satu sama lain. Xi menyeru Pudong untuk menjadi hab pasaran domestik dan penghubung strategik untuk pasaran domestik dan asing. 

Kawasan ini juga memainkan peranan utama dalam pembangunan bersepadu wilayah Delta Sungai Yangtze, kata beliau.

Perlindungan alam sekitar, keusahawanan

Pada petang Khamis, Xi melawat Nantong di wilayah bersebelahan, Jiangsu. Pertama sekali, beliau ke Binjiang, sebuah daerah di tepi sungai di Nantong, di mana beliau memeriksa usaha setempat dalam meningkatkan persekitaran keseluruhan di sepanjang tepi Sungai Yangtze, serta penguatkuasaan dasar larangan menangkap ikan. 

Binjiang, dibatasi oleh gunung di sepanjang Sungai Yangtze, dianggap sebagai "koridor hijau" Nantong. Ia merupakan sumber air yang penting untuk pembangunan bandar tempatan. Beberapa projek untuk memulihkan ekosistemnya telah dilaksanakan sejak 2016. 

Mengingat kembali lawatannya ke kawasan itu pada tahun 1978, Xi memuji peningkatan alam sekitar yang luar biasa selama ini. 

"Kehidupan bahagia ini dibina oleh tangan anda sendiri dan diusahakan bersama oleh semua orang," beliau berkata.

Xi kemudiannya pergi ke Muzium Nantong, di mana beliau melihat pameran yang memperkenalkan Zhang Jian, seorang usahawan dan pendidik China pada akhir abad ke-19 dan awal abad ke-20.

Muzium ini, yang diasaskan oleh Zhang pada tahun 1905, merupakan muzium awam pertama yang diasaskan oleh orang China.

Xi mengetahui tentang jasa Zhang dalam memajukan industri domestik China, pendidikan dan usaha-usaha kebajikan awam. Semasa mendirikan industri, Zhang juga secara aktif memulakan usaha pendidikan dan kebajikan masyarakat yang menguntungkan penduduk desa dan memiliki pengaruh yang luas.

Memuji Zhang sebagai bijaksana dan model usahawan persendirian China, Xi mengatakan bahawa muzium itu harus dibina menjadi tapak pendidikan patriotik untuk memberi inspirasi kepada lebih ramai orang, terutama golongan muda.

Peradaban ekologi, projek lencongan air selatan ke utara

Pada hari Jumaat, Xi memeriksa Kota Yangzhou – persinggahan kedua beliau dalam lawatan beliau di Jiangsu. Xi mengunjungi taman budaya ekologi dan projek pemuliharaan air Jiangdu untuk mengetahui tentang usaha tempatan dalam peningkatan alam sekitar serta perlindungan dan warisan budaya.

"Kita perlu melakukan yang terbaik untuk peradaban ekologi. Membina peradaban ekologi secara langsung melibatkan kebahagiaan rakyat jelata dan mempengaruhi pertumbuhan sihat generasi muda," beliau memberitahu penduduk setempat, menambah bahawa pengukuhan peradaban ekologi merupakan satu prasyarat untuk mendorong pembangunan masyarakat China yang berkualiti tinggi.

Semasa melawat taman ekologi dan budaya di kawasan Sanwan, Xi mengetahui tentang pemulihan alam sekitar di sepanjang Terusan Besar (Grand Canal), serta perlindungan, warisan dan penggunaan budayanya. Dia menggesa pihak berkuasa tempatan untuk menggabungkan kegiatan budaya dan pelancongan bersama dengan pemulihan. Menurut beliau, ia akan membantu membentuk pembangunan kawasan tersebut dan dengan itu, meningkatkan kehidupan penduduk tempatan.

Di Jiangdu, dia mengetahui tentang operasi projek lencongan air selatan-ke-utara negara ini kerana daerah ini merupakan asal-usul laluan timur projek mega ini.

Wilayah utara yang berpenduduk padat di China telah lama menderita akibat masalah kekurangan air yang meruncing, menyebabkan eksploitasi berlebihan air bawah tanah dan penyusutan air sungai. Untuk mengoptimumkan peruntukan sumber air dan menyelesaikan masalah kekurangan air di utara, projek lencongan air selatan-ke-utara, yang dimulakan pada tahun 2002, telah dibangunkan untuk menyalurkan air dari lembangan Sungai Yangtze yang kaya dengan air melalui laluan timur, tengah dan barat ke kawasan kering di utara.

"Sumber air China adalah lebih banyak di selatan berbanding di utara, jadi ia mesti dilaraskan secara saintifik," kata Xi kepada pegawai tempatan semasa lawatan beliau. "Namun, orang-orang di utara tidak boleh sekadar menerima hanya kerana kami telah mengambil langkah ini."

"Kita perlu merancang pembangunan bandar mengikut jumlah sumber air. Oleh itu, kita perlu mengintegrasikan projek lencongan air selatan-ke-utara dan pemuliharaan air di lokasi dan mengusahakan kedua-duanya," sambung beliau.

Menurut data rasmi, laluan timur dan tengah telah sama-sama melencongkan 29.4 bilion meter padu air ke daerah gersang di utara, menguntungkan lebih daripada 120 juta orang pada tahun 2019, yang menjadi hasil industri dan pertanian untuk bandar-bandar dengan jumlah hampir 100 bilion yuan setahun.

Strategi nasional untuk integrasi wilayah

Seiring dengan pembangunan yang diselaraskan di wilayah Beijing-Tianjin-Hebei dan pembangunan Kawasan Teluk Besar Guangdong-Hong Kong-Macao, pembangunan jalur ekonomi Sungai Yangtze dan integrasi Delta Sungai Yangtze adalah strategi nasional yang penting untuk pembangunan wilayah diselaraskan di China.

Jalur Ekonomi Sungai Yangtze terdiri daripada sembilan wilayah – Sichuan, Guizhou, Yunnan, Hubei, Hunan, Jiangxi, Anhui, Jiangsu dan Zhejiang – dan dua perbandaran – Chongqing dan Shanghai. Ia merangkumi kira-kira satu perlima daripada tanah China dan mempunyai populasi 600 juta, menghasilkan lebih daripada 40 peratus KDNK negara.

Pada tahun 2016, China melancarkan pelan pembangunan jalur ekonomi yang menekankan keutamaan pemuliharaan ekologi dan pembangunan hijau.

Ketika menyempurnakan upacara pembukaan Ekspo Import Antarabangsa China pertama di Shanghai pada November 2018, Xi mengumumkan bahawa negara ini akan menyokong pembangunan bersepadu wilayah Delta Sungai Yangtze. Rangka strategi telah dikeluarkan oleh Jawatankuasa Pusat CPC dan Majlis Negeri pada tahun berikutnya.

Rangka ini, memetakan pembangunan seluas 358,000 kilometer persegi yang meliputi wilayah Jiangsu, Zhejiang dan Anhui serta Perbandaran Shanghai, mengatakan Delta Sungai Yangtze mempunyai kepentingan strategik dalam pemodenan negara dan keterbukaan lebih lanjut, yang menjadikan integrasi wilayahnya sangat penting untuk memimpin pembangunan berkualiti tinggi negara dan membina sistem ekonomi moden.

Termasuk dalam kedua-dua strategi, Shanghai dan Jiangsu adalah antara kawasan yang paling membangun di China. Shanghai mengungguli kedudukan KDNK bandar-bandar China, dan Jiangsu mempunyai KDNK kedua tertinggi di antara wilayah-wilayah China. Mereka tidak hanya berada di barisan hadapan dalam pembangunan yang diselaraskan di sepanjang Sungai Yangtze tetapi juga perintis yang meneroka masa depan China dalam dunia yang sedang berubah.

 

Source: CGTN
Keywords: Publishing/Information Service Broadcast feed announcements Economic news, trends, analysis Future Events