omniture

The Raoul Wallenberg Institute of Human Rights and Humanitarian Law Menetapkan Wawasannya untuk Memastikan Air Selamat buat Semua

RWI berinspirasi untuk meningkatkan kesedaran awam mengenai air minum yang selamat sebagai asas untuk memastikan kehidupan bermaruah untuk semua.
Raoul Wallenberg Institute
2021-04-28 16:52 65

JAKARTA, Indonesia, 28 April 2021 /PRNewswire/ -- Lebih daripada 100 juta orang hidup tanpa akses kepada air yang selamat di Asia Tenggara disebabkan oleh pencemaran, penggunaan berlebihan, kemarau akibat perubahan iklim, kemerosotan ekosistem akuatik, empangan dan pencemaran. Satu laporan baru-baru ini, The Right to Safe Water in Southeast Asia – yang diterbitkan oleh The Raoul Wallenberg Institute of Human Rights and Humanitarian Law (RWI), China Dialogue dan seorang penyelidik dari Universiti Ibnu Khaldun, Bogor, Indonesia – menunjukkan bahawa negara-negara yang menghormati, memenuhi, dan melindungi hak asasi untuk air yang selamat berada di kedudukan yang lebih baik untuk menangani isu bekalan air, dan memastikan kenikmatan sepenuhnya buat semua hak asasi manusia.

"The Right to Safe Water in Southeast Asia" Publication
"The Right to Safe Water in Southeast Asia" Publication

"Laporan Right to Safe Water menonjolkan bahawa negara-negara ASEAN, pujian buat mereka, telah mengambil langkah-langkah penting dalam mengenalpasti hak kepada air minum yang selamat sebagai bentuk yang tidak boleh dibahagikan dan asas untuk mencapai banyak lagi hak asasi manusia antarabangsa", kata Pegawai Program RWI yang mengkhusus dalam hak asasi manusia dan persekitaran, Victor Bernard.

Mengiktiraf hak kepada air minum yang selamat sebagai hak kendiri atau sebagai sebahagian daripada hak kepada persekitaran yang sihat.

ASEAN mengiktiraf hak untuk "air minum dan sanitasi yang selamat" dan untuk "persekitaran yang selamat, bersih dan lestari" sebagai prasyarat untuk merealisasikan hak kepada standard kehidupan yang mencukupi dalam Deklarasi Hak Asasi Manusia ASEAN 2012. Namun, ASEAN tidak memiliki perjanjian atau instrumen undang-undang khusus untuk menyokong hak ini.

Penulis The Right to Safe Water mencadangkan supaya negara ASEAN dapat:

  • Melindungi pengiktirafan perlembagaan dan perundangan bagi hak untuk air setara dengan hak asasi manusia yang lain.
  • Membangun dan menerapkan standard kesihatan yang mantap dalam undang-undang untuk pencemaran air, bahan kimia perindustrian dan bahan pencemar racun serangga yang mengancam hak untuk air yang selamat.
  • Mendayakan penyertaan awam dan akses sepenuhnya kepada maklumat berkenaan pencemaran air, sanitasi, dan perkhidmatan air.
  • Menyediakan sokongan yang lebih baik bagi perkhidmatan sanitasi dan liputan universal mereka.
  • Menggalakkan amalan-amalan terbaik dalam sanitasi untuk masyarakat luar bandar dan yang kurang mendapat perkhidmatan, seperti sistem sanitasi sepenuhnya yang dipimpin oleh masyarakat.
  • Memilih penguntukan air awam atau perbandaran, di mana ia dapat membantu menyediakan penggubalan dasar air dengan kos yang lebih rendah dan lebih bersepadu.

Muat turun "The Right to Safe Water in Southeast Asia" DI SINI

Hubungi: 

Yudha Pratama
yudha.pratama@rwi.lu.se
+6227092823

Victor Bernard
victor.bernard@rwi.lu.se
+6227092823

Laman Web:
http://www.rwi.or.id/

Source: Raoul Wallenberg Institute
Related Links:
Keywords: Environmental Products & Services Environmental Issues Survey, Polls & Research