omniture

Lebih daripada 10 perkhidmatan kad CBDC inovatif dilancarkan dalam tempoh enam bulan menggunakan sistem Way4 milik OpenWay

OpenWay
2024-05-30 08:00 31

ALMATY, Kazakhstan, 30 Mei 2024 /PRNewswire/ -- Dalam tempoh hanya 6 bulan selepas Kazakhstan melancarkan Digital Tenge Mata Wang Digital Bank Pusatnya, lebih daripada 10 perkhidmatan kad CBDC inovatif telah tersedia kepada penduduk negara tersebut yang berjumlah 20 juta. Altyn Bank, Eurasian Bank dan Halyk Bank memanfaatkan sistem perisian pembayaran digital Way4 untuk menyertai projek CBDC ini dengan lebih pantas dan mendaftarkan 72% daripada pengguna awal kad digital tenge . Menurut Korporasi Pembayaran Kebangsaan Kazakhstan,Jejak digital tengesedang berkembang, dengan 36 kes penggunaan baru dalam perancangan jalan raya untuk tahun 2024 dan 2025, 

Pelanggan bank di Kazakhstan boleh memohon kad CBDC maya dan plastik dan menggunakannya untuk pembelian di kedai dan e-dagang di seluruh rangkaian global Mastercard dan Visa. Selain itu, mereka boleh mengeluarkan tunai di ATM, memautkan kad mereka dengan Google Pay, Apple Pay dan Samsung Pay, memantau baki kad CBDC dan sejarah transaksi melalui perbankan mudah alih, dan mengakses perkhidmatan berkaitan lain.

Lebih daripada 130 buah negara sedang meneliti atau melaksanakan CBDC secara aktif. Walaupun kebanyakan transaksi CBDC dilakukan melalui antara muka web dan mudah alih, projek digital tenge menawarkan kepada pengguna instrument  yang nyata untuk pembayaran CBDC.

Projek Digital Tenge Kazakhstan sedang mengejar beberapa matlamat yang bercita-cita tinggi. Ini termasuk mempergiatkan perdagangan lintas sempadan, melancarkan inisiatif sosial dan anti-rasuah , dan membolehkan integrasi antara CBDC dan platform DeFi bukan kerajaan. Way4 memacu inovasi dalam pengeluaran dan penerimaan kad untuk banyak ahli dalam ekosistem digital tenge: Perbadanan Pembayaran Nasional Kazakhstan, Eurasian Bank, Altyn Bank, Halyk Bank dan perkhidmatan pos kebangsaan Kazpost. Dibantu oleh rakan kongsi mereka, OW Kazakhstan, tiga penggerak pembayaran ini mengintegrasikan sistem pemprosesan kad mereka dengan platform Digital Tengedalam masa kurang dari dua bulan.

Kejayaan integrasi kad CBDC ke dalam ekosistem pembayaran Kazakhstan adalah bukti pendekatan progresif negara ini dan kekuatan infrastruktur perbankannya. Kebanyakan bank di sini telah lama menggunakan sistem perisian Way4 daripada OpenWay untuk memperkenalkan inovasi yang membawa berpengaruh: Sebagai contoh, kad UnionPay pertama yang dikeluarkan di luar China dan pemindahan Visa P2P pertama di dunia melalui telefon bimbit.

Untuk pengeluaran dan penebusan CBDC, pengatur pembayaran Kazakhstan memilih platform Corda daripada R3. Disokong oleh Way4, Corda, dan teknologi lain, Kazakhstan mengukuhkan kedudukannya di pentas ekonomi antarabangsa.

Untuk maklumat lanjut tentang Way4 dan peranannya dalam transaksi CBDC, sila layari openwaygroup.com

Source: OpenWay
Keywords: Banking/Financial Service Computer Software Computer/Electronics Electronic Commerce New products/services Financial Technology